Jaaropleiding Narratieve Therapie (Gent, 2024-2025)

 

Bedankt, Johan, voor de meest inspirerende en warme opleiding die ik ooit gevolgd heb. Van begin tot eind heb je ons op je eigen ongedwongen manier meegenomen op een reis door de narratieve zienswijze. Je bescheiden en gepassioneerde aanpak is boeiend en werd hier zeer gesmaakt. Doorheen de schijnbare chaos van de vele denkpaden onder jouw hersenpan, zit een heerlijke manier van vertellen die vooral ook veel rust en positiviteit brengt. Onder jouw vleugels kon onze hele bende hulpverleners zich ontplooien tot een veilige en fijne groep waar iedereen van mekaar als mens en therapeut kon leren. De lesdagen waren steevast iets om naar uit te kijken. Ik ging altijd naar huis met nieuwe inzichten, inspiratie om in praktijk mee aan de slag te gaan en verdere honger naar wat komen zou. Als er ooit een vervolg zou komen, aarzel ik geen moment om me opnieuw in te schrijven. Bedankt!

Geïnteresseerd in 9 dagen onversneden inspiratie voor helpende gesprekken? In een respectvolle benadering van helpende gesprekken met een sterke focus op kwaliteiten, vaardigheden en waarden?

In 9 opleidingsdagen ontwikkel je een stevige basis in narratief geïnspireerde gespreksmogelijkheden:

 • Empowerment: Tweedaagse opleiding in enkele gesprekstechnieken uit de narratieve therapie (deze workshop wordt in 2024 in Gent gegeven op 25-26 januari, 6-7 juni & 26-27 september).
 • ‘Re-membering’: identiteit verruimen, verankeren en stappen zetten (25 oktober 2024)
 • Therapeutisch werken met documenten (29 november 2024)
 • Extra ogen in therapie: getuigenpraktijken (24 januari 2025)
 • De andere kant van pijn (21 februari 2025)
 • Trauma & Narratieve Therapie (21 maart 2025)
 • Falen als mens: helpende gesprekken bij ontoereikendheidsgevoelens (25 april 2025)
 • Narratieve therapie: overzicht & blijven leren (23 mei 2025)

Tijdens elke opleidingsdag worden:

 • concepten aangeboden die het mogelijk maken om gesprekken te voeren die ertoe doen,
 • praktische gespreksopties aangereikt die ontwikkeld zijn vanuit de narratieve psychologie,
 • veilige oefengelegenheden gecreëerd om deze gespreksmethoden uit te proberen en te ervaren.

Wat leer je?

 • In ‘Empowerment: Tweedaagse opleiding in enkele gesprekstechnieken uit de narratieve therapie‘ leer je:
  • problemen onderzoeken zonder persoon en probleem te laten samenvallen,
  • sprankelende ervaringen (zelfs hele kleine) zo bespreken dat je gesprekspartner zelfwaardering, ideeën en zin voor initiatief gaat ervaren, &
  • hoe het idee van ‘verhaal’ een kompas kan zijn voor helpende gesprekken.
 • In ‘Re-membering’ leer je diverse gespreksopties rond mensen en figuren uit het leven van je gesprekspartner. Dit kan ook een belangrijke rol spelen bij een stervens- of rouwproces.
 • In ‘Therapeutisch werken met documenten‘: leer je gebruik maken van het geschreven (en gemailde / op audio of video opgenomen / ge-sms-te /in-verslag-gezette) woord (en beeld) om nieuwe identiteitsconclusies en nieuwe ideeën te versterken.
 • In ‘Extra ogen in therapie: getuigenpraktijken‘ leer je een unieke methodiek waarbij je anderen op een bijzondere wijze betrekt bij een gesprek met de persoon in de cliëntpositie. Michael White – de vader van dit therapeutisch model & een ‘meestertherapeut’ – kende geen therapeutische methode die krachtiger was dan deze.
 • In ‘De andere kant van pijn’ leer je uitingen van psychologische pijn benaderen in hun innige relatie tot
  • wat kostbaar is voor iemand (waarden, dromen, hoop, intenties),
  • haar of zijn vaardigheden om die waarden vast te houden,
  • daden en attitudes van verzet en opstand tegen datgene dat ingaat tegen die waarden.
 • ‘Trauma en Narratieve Therapie’ is een workshop die focust op een specifieke problematiek. Je leert er de ideeën en vaardigheden uit de vorige workshops inzetten met de bijzondere aandacht voor de veiligheid en de identiteit van je gesprekspartner die gepast is wanneer die overweldigende dingen meegemaakt heeft.
 • In ‘Falen als mens’ leer je een gespreksleidraad gebruiken die mensen kan bevrijden uit een verstriktheid in gevoelens van mislukking en ontoereikendheid. Er hangen veel normen en zogezegde ’normaliteiten’ in de lucht waartegenover wij ons kunnen voelen falen. Als hulpverlener collaboreer je soms zonder het te beseffen met sommige van die ‘normaliteiten’. Niet meer na deze workshop.
 • In de ‘Narratieve therapie: overzicht & blijven leren’ nemen we een vogelperspectief in over de verschillende narratieve praktijken en we bekijken verschillende manieren om ons blijven leren te ondersteunen.

Bij elke opleidingsdag krijg je een syllabus en gespreks-spiekbriefjes met vragen (om je leren te ondersteunen).

Wat vonden anderen van de jaaropleiding? Kijk eens hier.

Na het volgen van de jaaropleiding krijgt men een certificaat van ‘jaaropleiding narratieve therapie’. Ook wie eerder ‘Empowerment: Tweedaagse opleiding in enkele gesprekstechnieken uit de narratieve therapie’ gevolgd heeft, komt in aanmerking voor een certificaat, voor zover de andere opleidngsdagen van de jaaropleiding gevolgd zijn.

 

Voorwaarden tot deelname:

De opleiding is bedoeld voor psycho-sociale hulpverleners met een hogere opleiding die daarop toegespitst is (psychologie, pedagogie, psychiatrie, maatschappelijk werk, psychiatrisch verpleegkundige, …).

Kom je uit een andere hoek en heb je toch interesse? Laat weten en licht je achtergrond en motivatie toe.

 

Waar:

De opleidingsdagen gaan door in Gent, dicht bij Gent-St-Pieters station, in St.-Pietersaalststraat 74.

De opleidingsdagen zijn steeds van 9u30 (stipt) tot 16u30 (stipt).

Prijs en inschrijving:

De jaaropleiding kost 9 x 150 €: 1350 €. (Of – indien je al eerder ‘Empowerment: Tweedaagse opleiding in enkele gesprekstechnieken uit de narratieve therapie’ gevolgd hebt – 7 x 150 € = 1050 €)

Hierin is drank en broodlunch inbegrepen.

 

Opleider:

Johan Van de Putte (°1963) is psycholoog en psychotherapeut. Hij heeft ervaring in het werken met heel diverse mensen die met diverse moeilijkheden te maken hadden/hebben (psychotische verschijnselen, stemmingsmoeilijkheden, borderlineproblemen, moeilijkheden in het omgaan met genotsmiddelen, gevolgen van onrecht en ongelijkheid, relatiemoeilijkheden).

Hij heeft opleidingen gevolgd in verschillende psychotherapeutische benaderingen (cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hypnotherapie, systeemtherapie, mindfulness, EMDR) en een speciaal plekje in zijn hart verloren aan de narratieve therapie. Hij houdt van de ethische en empowerende bezieling in deze stroming.  De focus op het spreken dat gebeurt: hoe we kunnen faciliteren dat dit spreken therapeutische kwaliteiten krijgt. Hij apprecieert de ruimte die gelaten wordt aan datgene wat pijnlijk en moeilijk is voor mensen. De aandacht voor de context, ook de macro-context. Hij behaalde het ‘International Post Graduate Diploma in Narrative Approaches to Therapy and Community Work’ aan het Dulwich Centre in Adelaide (Australië), waar hij o.a. les kreeg van Michael White. Hij volgt die helemaal wanneer hij zei: ‘ik beschouw mijn werk als een voort-durende stage’. Hij volgt supervisie bij Johnella Bird.

 

Deelnemen?

 • Geef je hieronder op voor de jaaropleiding Narratieve Therapie. Ik antwoord je binnen de twee weken.
 

  Naam

  Motivatie

  Diploma hoger onderwijs

  Beroep

  Email

  Telefoonnummer

  Adres

  Postcode

  Plaatsnaam

  Deze website gebruikt cookies. Door verder te surfen op deze site, accepteer je het gebruik van cookies.  Meer info