Narratieve therapie is een respectvolle benadering van helpende gesprekken met een sterke focus op kwaliteiten, vaardigheden en waarden.
Het is een krachtgerichte, empowerende begeleidingsvorm die ook ruimte creëert voor wat moeilijk of pijnlijk is.
Ze sterkt mensen om stappen te zetten die passen bij wat kostbaar voor hen is en bij wie zij willen zijn.
Mensen worden geholpen om op verhaal te komen, op hún verhalen, en op verhalen die hen sterker maken en hen terug in hun waarde plaatsen.
Narratieve inspiratie – ontwikkeld door Michael White – brengt zuurstof voor hulpverlener en hulpvrager. Deze manier van werken sterkt mensen in de cliëntpositie maar verrijkt ook de hulpverleners: zij worden zelf ook geraakt door de verhalen die cliënten – met hun hulp – ontwikkelen.
Dit model wordt gebruikt door hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg, welzijnswerk, ouderenzorg, bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg, bemiddeling, adoptie, straathoekwerk, dader- en slachtofferhulpverlening, leerlingbegeleiding, loopbaanbegeleiding,…
Het leent zich tot het werken met kinderen en volwassenen, individuen, koppels, gezinnen en met gemeenschappen.
Wat doen narratief geïnspireerde hulpverleners?
Ze spreken zo met mensen over de probleemtoestanden dat er zo weinig mogelijke onbedoeld negatieve effecten zijn van dat spreken.
Ze helpen mensen om te denken en te spreken over
- wat ze belangrijk en kostbaar vinden,
- waar ze op hopen en naartoe willen leven,
- vaardigheden en waardevolle inzichten en kennis.
Ze ondersteunen mensen in een rijke beschrijving hiervan zodat dit leidt tot een groter vertrouwen in het zetten van stappen die hierbij passen.
Ze helpen mensen om betekenisvolle rode draden in hun geschiedenis en leven te ervaren, die een basis kunnen zijn voor hun ervaring van hun identiteit, voor hun denken en voor verdere stappen.
Ze dragen bij tot een zich verbonden weten met andere mensen rond belangrijke waarden en intenties.