Wie ben ik?

Persoonlijke info

Na mijn Rechtenstudie heb ik Klinische Psychologie gestudeerd. Daarna heb ik opleidingen gevolgd in een aantal psychotherapeutische perspectieven en methodieken:

  • Systeem- en ervaringsgerichte psychotherapieopleiding van de Relatie-Studio o.l.v. Nand Cuvelier
  • Opleiding Gedragstherapie aan de KUL,
  • Opleiding hypnotherapie van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging,
  • workshops oplossingsgerichte therapie aan het Korzybski Instituut (oa bij de grondleggers Steve de Shazer en Insoo Kim Berg)
  • Level 1 EMDR in Amsterdam,
  • Opleiding in het geven van mindfulnesstraining: Teacher Development Intensive, University of Wales, door docenten van het UMASS Center for Mindfulness.

 

In 2005 volgde ik een tweedaagse workshop van Michael White in Antwerpen. Ik was diep geraakt en ik wist al de eerste dag dat dit mijn werk zou veranderen. Ik ben opleiding gaan volgen in narratieve therapie, eerst in Ierland en dan in Australië, bij Michael White. Zo heb ik het ‘International Post Graduate Diploma in Narrative Approaches to Therapy and Community Work’ behaald aan het Dulwich Centre in Adelaide.

Als psycholoog probeer ik al meer dan 30 jaar helpende gesprekken aan te bieden. Ik heb mijn hart verloren aan de ideeën en praktijken die Michael White in de wereld van de psychotherapie gebracht heeft, vol respect voor mensen die zich op een kwetsbare plek in hun leven bevinden. Ik geef die inspiratie door aan hulpverleners zodat ze – samen met hun gesprekspartners – inzichten, waardigheid, kracht, levenskennis en -vaardigheden, verbondenheden en sprankelende identiteitsaspecten kunnen sprokkelen. De laatste jaren volg ik supervisie en opleiding bij Johnella Bird, een Nieuw-Zeelandse psychotherapeut die een eigen narratieve traditie ontwikkeld heeft.

Ik blijf de andere psychotherapeutische methoden waar ik mee vertrouwd ben, op prijs stellen en ze benutten wanneer dat m.i. goed uitkomt voor de persoon die ik wil helpen. Maar de ideeën, praktijken, uitgangspunten en attitudes van de narratieve benadering zijn een voortdurende inspiratie voor de gesprekken met de mensen die me in vertrouwen nemen.

Mensen die een belangrijke inspiratie zijn voor mijn psychotherapeutisch werk zijn o.a. : mijn partner en collega Inge Van Ranst, Nand Cuvelier, Michael White, Johnella Bird, Ton Lathouwers, Warre & Catoo Van de Putte en de mensen die ik ontmoet in het kader van mijn werk.

Ik heb meer dan 30 jaar werkervaring in psychiatrie: op diverse plekken en met mensen die te maken hadden met diverse kwesties en problemen: depressie, angst, verslaving, psychose, borderline problemen, relatiemoeilijkheden, rouw, … Sinds 2001 geef ik mindfulness cursussen. Ik heb jaren workshops gegeven in het kader van de opleiding Gedragstherapie van Leuven en Gent (waar ik ook supervisor voor was). Ik heb opleidingen Oplossingsgerichte therapie gegeven. Sinds 2008 geef ik les in narratieve en krachtgerichte gespreksvaardigheden. De voorbije jaren geef ik ook de inspiratie door die de presentiebenadering ons biedt.

Samen met de hooggeleerde en lieve Dirk Hermans heb ik een boek geschreven over cognitieve gedragstherapie bij depressie.

Mijn collega’s Roland Rogiers en Dirk Van den Abbeele en ik schreven ‘Je Kan Anders! Werken aan depressieve klachten met technieken uit de cognitieve gedragstherapie’.

Sinds eind 2015 hou ik een blog over helpende gesprekken: www.helpendegesprekken.com.

Recent schreef ik ‘Beste dagboek, schrijven helpt!’, een gids voor helpend schrijven.

 

Deze website gebruikt cookies. Door verder te surfen op deze site, accepteer je het gebruik van cookies.  Meer info