Dag Johan,
Ik vond het een heel fijne tweedaagse. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hoge verwachtingen had (door: mijn collega die de opleiding hoog aanschreef, door een fijn contact via mail met u in het verleden, en door het lezen van jouw inspirerende artikels online) en ik bleef inderdaad niet op mijn honger zitten.
Ik had reeds gelezen over de gespreksingrediënten die u heeft gebracht en die we hebben geoefend, maar ik had nu pas de indruk dat ik er wat voeling mee kreeg of ze echt een beetje begon te begrijpen. Wat voor mij zeer waardevol was, waren de oefeningen. De manier waarop ze werden aangebracht, zorgde voor de nodige veiligheid om daadwerkelijk te durven oefenen. Door het mogen ‘knutselen’, ’sukkelen’, … viel de druk weg en bleef voor mij enkel nog het ervaren van het oefenen zelf over. Heel fijn op zo’n manier. Ik was onder de indruk van de effecten van de gespreksingrediënten. Dit ervaren was – denk ik – maar mogelijk omdat het over eigen ervaringen ging. Hoewel het op veilig terrein bleef – en dus vaak ging over iets schijnbaar ‘banaal’, raakte het telkens weer een deeltje van “ah, waw, oké, dus dat vind ik fijn, belangrijk, …” Door dit zelf te ervaren, zijn de theoretische deeltjes als “meerverhaligheid”, “verhaallijnen dikker maken” pas echt begrijpelijk geworden. Ook de na-effecten: ik moet bekennen dat ik stukjes in mijn vrijdagavond en zaterdag heb gestoken die gestimuleerd geweest zijn door de verhaallijnen die werden aangedikt in de kleine oefeningen. 🙂 Kortom, ik ben fijn geïnspireerd en ik kijk enorm uit naar de komende tijd om te gaan experimenteren in mijn werk met wat ik heb opgedaan de voorbije dagen.
Bedankt!
 

Empowerment: Tweedaagse opleiding in enkele gesprekstechnieken uit de narratieve therapie (Gent, 6-7 juni 2024)

Johan Van de Putte
De Narratieve Therapie heeft krachtige ideeën en praktijken ontwikkeld om cliënten te helpen om:
  • zich niet meer te voelen samenvallen met hun problemen (‘Het probléém is het probleem, niet de persoon’),
  • een positie in te nemen t.o.v. problemen op basis van hun waarden, intenties, ethische posities,
  • zich bewuster te worden van wat ze (zelf) belangrijk of waardevol vinden, van hun hoop, dromen, intenties die ze voor hun leven hebben, ethische doelen, bedoelingen en doelen,
  • een rijke ervaring te krijgen van deze hoop, dromen, intenties, ethische voorkeuren, bedoelingen en doelen,
  • initiatieven te nemen die passen bij deze hoop, dromen, waarden, intenties, …
  • onopgemerkte eigen initiatieven op te merken en met betekenis te bekleden,
  • de invloed van negatieve verhalen over zichzelf te verminderen,
  • meer te kunnen en durven zijn hoe men wil zijn,
  • bewuster te worden van de invloed van vroegere en actuele machtsverhoudingen, vanzelfsprekendheden en onuitgesproken opvattingen over wat ‘normaal’ zou zijn,
  • vrijer te worden van de effecten van trauma.

Tijdens deze 2-daagse opleiding word je ingewijd in een aantal belangrijke perspectieven, uitgangspunten en begrippen van de narratieve benadering. Ook worden verschillende gespreksingrediënten uit de Narratieve Therapie voorgesteld, met handen en voeten uitgelegd, op een veilige manier uitgeprobeerd en ervaren:

  • we leren gespreksingrediënten die het mogelijk maken dat mensen
    • over de eigen problemen kunnen spreken zonder dat het hun gevoel van waardigheid aantast, en zonder dat ze zich er meer mee gaan samenvallen,
    • terug meer voeling te krijgen met waar ze voor staan,
    • een stevige positie in kunnen nemen tegenover de problemen (en de context die het probleem in de hand werkt).
  • we leren verschillende gesprekstechnieken die het mogelijk maken dat mensen
    • ogenschijnlijk banale ervaringen of initiatieven gaan identificeren en ervaren als verrassend betekenisvol,
    • voeling krijgen met mogelijkheden en richtingen waar men uit zou kunnen gaan,
    • stappen zetten in een richting die men aanvoelt als zinvol.

Wanneer je overweegt om de Jaaropleiding Narratieve Therapie te volgen is het een goed idee om eerst deze 2-daagse workshop te volgen.

Wanneer en waar:

  • Op 6-7 juni 2024 van 9u30 tot 16u30 (en ik start ook écht om 9u30).
  • Locatie: Kortrijksesteenweg 500, 9000 Gent (= Blauwe poort, stappen naar tuin en dan links). Dit ligt op 600 meter van station Gent-Sint-Pieters.

Prijs en inschrijving:

De prijs van deze workshop bedraagt € 300,00. Hierin zijn een syllabus, gespreksspiekbriefjes, drank en broodlunch inbegrepen. Schrijf je in door je gegevens hieronder in te vullen. Je krijgt dan vrijwel onmiddellijk een mail van me met de volgende stappen.

 

    Uw naam

    Uw email

    Uw telefoonnummer

    Uw adres

    Postcode

    Plaatsnaam

    [mc4wp_checkbox "Wil je graag op de hoogte gehouden worden van workshops?"]

     

    Johan Van de Putte (psycholoog) werkt als psychotherapeut.  Hij volgde opleiding bij Michael White en behaalde het ‘International Post Graduate Diploma in Narrative Approaches to Therapy and Community Work’ aan het Dulwich Centre in Adelaide (Australië). Sinds 2008 geeft hij opleiding in narratieve therapie.